Wijzigingen(b)log van weerslag!

Op deze pagina houden we de belangrijkste wijzigingen bij die op weerslag.nl en weerslag.be plaatsvinden. Vragen of opmerkingen stel ze via onze contactpagina.

Flinke onweersbui onderweg....

dinsdag 9 juni 2014

Om de zoveel tijd is er weer ergens noodweer. Aangezien we in meerdere landen actief zijn gebeurt dat op zich geregeld. Is het droog in Nederland dan regent het wel in Duitsland of Frankrijk. Afgelopen maandag 8 juni was het weer raak in Nederland. Een weeralarm vanwege een onweersbui met extreem veel ontladingen die ook nog eens op Pinkpop afkoerste.

We willen de beste oplossing immers bieden en eentje die altijd beschikbaar is. Op zo'n stormdag schalen we dan ook gelijk op met een aantal mensen. Personen die de ICT in de gaten houden (doet de cloud het wel, want helaas is de cloud ook niet altijd perfect), personen die weerinhoudelijk dingen kunnen melden op Twitter en Facebook en personen die de kwaliteit en tijdigheid van de radarbeelden, satelliet en andere actuele beelden monitoren. Kortom noodweer betekent voor ons ook echt er zijn voor jullie als bezoekers en het beste produkt leveren en elke keer weer leren hoe het de volgende keer nog beter kan. Elke dag beter weer!

Kantoorgebouw staat in de weg....

donderdag 5 juni 2014

Vandaag is een mooi voorbeeld dat de radar niet altijd alles goed ziet. De neerslagradar is een aparaat dat in feite rondjes draait en daarbij echo's/signalen uitstuurt. Vervolgens reflecteren die echo's doordat er bijvoorbeeld regen is en hoe snel die signalen terugkomen levert dan op waar precies het regent. De radartechniek is een vrij oude techniek maar werkt nog steeds zo.

Helaas doordat Nederland steeds voller wordt gebouwd worden de signalen die uitgezonden worden niet altijd goed geinterpreteerd. Een mooi voorbeeld was weer vandaag. Rond 14:00 was op de regenradarbeelden te zien dat in het zuidwesten boven Zeeland een kleine regenstrook zat. Terwijl als je naar de satellietbeelden keek deze regenstrook er niet kon zijn, het was mooi zonnig in Zeeland. 

Radarbilt

Hoe kan dit? 1 van de radarstations staat in de Bilt. Nabij de Bilt ligt een gebouw te Rijnsweerd. Dit gebouw staat op ongeveer 1500 meter ten zuidwesten van de radar. Als de radar ronddraait kijkt deze op een gegeven moment richting dit gebouw. Het gebouw staat in de weg en reflecteert het signaal van zuidwest naar het noordoosten. Kortom de radar denkt dat hij naar het zuidwesten kijkt, terwijl hij het noordoosten ziet. Waarna hij regen die in het noordoosten hangt (bijvoorbeeld vandaag bij Groningen) intekent als regen uit het zuidwesten. 

Het radarstation in Den Helder heeft hier minder last van. Gebouwen maar ook windmolenparken en andere hoge dingen leiden tot verstoring van de radarbeelden. Recent heeft het KNMI besloten de regenradar van De Bilt te verplaatsen naar Herwijnen. Doordat radar de Bilt steeds verder wordt ingebouwd ziet deze steeds meer dingen verkeerd en is het tijd een nieuwe locatie op te zoeken. Het exacte moment waarop overgeschakeld wordt is nog niet bekend. Wel zal hiermee dit specifieke fenomeen verdwijnen, maar aangezien er wel meer obstakels zijn in Nederland wellicht weer nieuwe bijkomen. 

Het radarstation in Herwijnen staat ietsjes zuidelijker dan de Bilt. Hierdoor zullen de Nederlandse radarbeelden ook voor Limburg wat beter worden. Aangezien weerslag.nl ook werkt met Duitse regenradarstations en wij ipv 2 maar liefst 40 radarstations combineren zal voor ons de dekking in Limburg en Belgie niet veel veranderen. Daar zien wij al meer dan de standaard KNMI radars.

Beelden nu in elk formaat voor een ieder beschikbaar!

dinsdag 3 juni 2014

De afgelopen weken zijn we druk bezig met onze eigen app (die we rond de zomer in de stores verwachten). We hebben hiervoor een plaatjesplatform gemaakt waarop we onze beelden makkelijk in diverse formaten kunnen uitserveren. Dit platform stellen we ook beschikbaar aan anderen. Kortom als je onze beelden ergens in een app voor een telefoon, tablet, televisie of anders wilt gebruiken dan kan dat. We hebben de beelden als animaties en ook als losse beelden en kunnen het schalen in diverse formaten.

Interesse? Stuur ons even een mail met kort erin waar je het voor wilt gebruiken en welke beelden dan nemen we contact op met je waar de data te vinden is.

Weerslag.be is live!

woensdag 21 mei 2014

We hebben sinds vandaag een officiële Belgische weersite. http://weerslag.be biedt vergelijkbare opties als de Nederlandse site maar is meer Belgisch georienteerd. De site is ook beschikbaar in het Frans. Rechtsbovenin kan van taal gewisseld worden. De actuele neerslagradar voor België staat centraal op de site maar alle andere weeropties zijn uiteraard ook beschikbaar. Er zal ook een Belgische app beschikbaar gaan komen rond de zomer.

WeerslagbeZonbeelden nu ook voor je eigen website

maandag 19 mei 2014

Vanaf vandaag kun je via de gratis radar pagina ook de zonbeelden en zonverwachting van de komende 2 uur op je eigen website zetten. Ga naar: http://weerslag.nl/Home/GratisRadarInstallatie en kies voor "zon en wolken". Je krijgt dan de zon beelden ingezoomd op een lokatie naar keuze.


Natgetest

woensdag 14 mei 2014

De afgelopen dagen waren er veel buien en regen. Ideaal weer om onze radarbeelden goed te testen. Veel mensen denken dat het een kwestie is van even wat radarstations aan elkaar knopen en klaar, maar helaas zit daar toch meer werk in. Zoals we al eerder aangaven hebben we clutterfilters om spookmeldingen te filteren uit de radar maar we moeten ook rekening houden met het feit dat regen die de radar soms ziet op een bepaalde hoogte helemaal nooit op de grond zal komen. Die verdampt bij het vallen afhankelijk van het weersoort op dat moment.

Dat soort monitoring is deels geautomatiseerd maar daarnaast hebben we 2 mensen die dit actief monitoren bijvoorbeeld met grondstations, webcams bekijken, waarnemingen van weermensen in het veld en het actuele weer en waar nodig bijstellen. Het blijft toch "weer" ook deels mensenwerk, maar daarmee onderscheiden we ons dan ook van de rest!

Uiteindelijk uitkomst is dat het proces goed functioneert en we veel positieve feedback krijgen op onze radarbeelden versus de werkelijkheid. Bedankt aan diegene die hebben meegeholpen.... op naar een wat meer zonnigere periode.


Infrarood satelliet per 5 minuten!

maandag 5 mei 2014

We boden al de visuele satellietbeelden en infraroodsatellietbeelden per 15 minuten aan. Vanaf vandaag voegen we daar nog wat aan toe namelijk de infrarood satellietbeelden per 5 minuten! Oftewel 3x vaker een beeld en sneller het actuele bewolkingsbeeld.

We zullen de komende tijd ook de visuele satellietbeelden per 5 minuten aanbieden. De 5 minuten beelden verschillen van de 15 minuten in die zin dat de beelden iets minder scherp zijn. Bij de infrarood beelden is dit nagenoeg verwaarloosbaar. Bij de visuele beelden zal dit wel meer zichtbaar zijn. Maar voor het signaleren van de basiswolken leveren beide satellietbeelden een prima weergave.

Ook de vorige week aangekondigde combinatiebeelden van de bewolking en radarbeelden is nu per 5 minuten beschikbaar.

We zullen verder onze motregenradar filters en de filters die we gebruiken op andere plekken ook upgraden naar 5 minuten de komende tijd.
Satir 


Wolken en radarbeelden

maandag 28 april 2014

Vanaf vandaag bieden we combinatiebeelden van bewolking en radar aan voor Nederland, Belgie, Engeland en Duitsland. Op deze beelden zie je ieder kwartier waar de dikkere bewolking zich bevindt met daaroverheen de gemeten neerslag. Met name in de zomermaanden zijn dit mooie beelden om in de gaten te houden waar de zogenamade "ploffers" ontstaan. Ploffers is bewolking die met name op warme dagen heel snel ontstaat en waaruit vaak na een half uur pittige buien kunnen ontstaan. Door op dit soort wolken te letten kun je vrij goed inschatten waar er buien gaan vallen.

Daarnaast is het een mooi combinatiebeeld. We zullen de komende tijd ook onweer toevoegen aan het beeld om het plaatje compleet te krijgen van bewolking, radar en bliksem.

Wolkenradar 


Clutterfilter voor zee aangepast... (de wat zul je denken)

zaterdag 26 april 2014

En nog een kado voor Koningsdag! We hebben ons clutter filter wederom verbeterd.... jullie wat zul je denken? Clutter betekent eigenlijk de spookwaarnemingen die je soms ziet op de radar. Bijvoorbeeld op een warme dag zie je soms pixels boven het land of zee liggen waarvan je denkt maar dat kan helemaal niet want het is strak blauw. Dat noemen we clutter. Oftewel meetfouten van de radar. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de radar op een warme dag opstijgende verdampende lucht als regen ziet of dat er een gebouw in de weg staat of een grote zwerm vogels voor regen wordt aangezien. Allemaal verstoringen die het radarbeeld vervuilen en dat noemen we dan met een mooi woord clutter.

We hebben al diverse filters draaien die ervoor zorgen dat de bezoeker zo min mogelijk van deze vervuiling hoeft te zien, het schoont het beeld op. Teveel opschonen wil je ook weer niet want dan zie je straks echte buien niet meer. Kortom de filters moeten vrij slim zijn. Vandaag hebben we een 6e filter toegevoegd aan ons rijtje van filters namelijk een noordzee filter.

Clutter/verstoringen komen vaak voor op de noordzee, speciaal hiervoor hebben we nu een filter gemaakt die beter deze foute metingen wegfilterd. Kortom: geniet ervan, alleen je merkt er als het filter goed werkt niks van! :-) Hieronder een schermafdruk. Links zonder filter rechts met filter voor het idee wat er wordt weggefilterd.

Weerslag: elke dag beter weer!

Clutterzee


Rotaties in de buien

zaterdag 26 april 2014

Het is Koningsdag en we hebben een kado! We hebben ons verwachtingsmodel voor de komende 3 uur verder verbeterd. Met name rotaties in buien (regen wat aan het ronddraaien is) signaleren we nu beter en zal dus in onze 3 uursverwachting rekening mee gehouden worden!

Weerslag: elke dag beter weer!

Rotatie 


Waar schijnt de zon vandaag en wat komt er aan?

donderdag 24 april 2014

Regen is leuk maar zon is nog leuker! We hebben sinds vandaag een zonpagina. Hierop kun je exact zien waar de zon schijnt en waar het bewolkt is. Geel is: ZON! Grijs is: GEEN ZON!, simpeler kan het niet. En de pagina houdt rekening met zonsopkomst en zonsondergang. Kortom ideaal als je wilt weten waarom jij geen zon hebt of hoe lang je er nog op moet wachten!

Zon 


Navigeren op mobiel en tablet

woensdag 23 april 2014

Vanaf vandaag kun je ook op je mobiel en tablet navigeren over de beelden oost, west, noord of zuidwaarts. Je ziet in het klein navigatieknoppen. Als je erop drukt zal een grotere knop verschijnen en zal het beeld opschuiven in de gekozen richting.

Navigatie


Delen van een url

dinsdag 22 april 2014

We hebben een aanpassing gemaakt bij het delen van de url waar je naar kijkt. Stel je zoomt in op de kaart en schuif het beeld wat op en wilt het regenbeeld wat jij ziet exact delen met iemand anders? Hoe doe je dat dan? We hebben linksonderin nu de optie op een anker te klikken. Als je daarop klikt kan je de exacte url copieren, als je die deelt op je pagina of doorstuurt kan degene die het leest exact de locatie zien die jij ook ziet!

Share


Code geel is slechts code geel, geen weeralarm!

dinsdag 22 april 2014

Er werd gisteren een code geel waarschuwing van het KNMI uitgegeven. Code geel betekent let op als je iets buiten gaat doen. Echter de media wil het soms wel brengen alsof een code geel een weeralarm zou zijn. Dit is niet het geval. Het KNMI hanteert 4 niveaus: groen (niks aan de hand), geel (opletten bij activiteiten waar het weer een rol speelt), oranje (iedereen opletten) en rood (extreem gevaar, allemaal opletten).

Pas bij rood is sprake van een weeralarm, bij geel zitten we pas in het 2e niveau van de waarschuwingen. Alle waarschuwingen en kleuren op een rij kun je hier lezen.

Hopelijk schept dit duidelijkheid en hopelijk zal de media een code geel ook echt gaan brengen als een waarschuwing voor oplettendheid en niet suggereren dat het meer is dan dat.

Waarschuwingen 


Nieuwe weerwidget voor op je website

maandag 21 april 2014

We hebben een nieuwe weerwidget gemaakt waarmee je het landelijke weerbeeld in de vorm van een icoon op je eigen website kan kiezen. Bekijk de instelpagina en copieer de html code naar je eigen website!

Powered


Snel, sneller, snelst!

vrijdag 18 april 2014

Wij vinden het belangrijk dat de radarbeelden zo snel mogelijk op onze website getoond worden. In totaal hebben we 40 radarstations. Zodra we een station binnenkrijgen verwerken we die en stellen die beschikbaar op de website. De praktijk is dat de Nederlandse radarbeelden het snelste er zijn en daarna pas de Duitse en Engelse beelden beschikbaar zijn. We hebben enkele wijziigngen doorgevoerd vandaag waardoor deze beelden nu zo'n 30-40 seconde sneller op onze website staan. Aangezien wij elke seconde belangrijk vinden gaan we door met bedenken hoe we er nog meer tijd vanaf kunnen halen. Vergelijk de tijden waarop onze beelden beschikbaar komen met andere websites en je zult zien dat wij ons specialiseren in het actuele weer, altijd weer!

Weerslag: elke dag beter weer!


Android, iOS en WP8 app wordt gebouwd!

donderdag 17 april 2014

We krijgen sinds de start geregeld de vraag waar is jullie Android of iPhone/iPad app (en heel soms WP8 app). Uiteraard gaan die er komen, maar we vonden het belangrijker onze tijd in de kwaliteit van de beelden eerst te steken. Maar vandaag is de start van de bouw voor Weerslag op Android (telefoon en tablet), Weerslag op de iPhone, Weerslag op de iPad en Weerslag op Windows Phone 8 gestart.

We starten met de bouw van een app die met name de beelden en een weersverwachting toont. Deze verwachten we rond de zomer. Hierna willen we verder gaan met alerting in de app.

Kortom even geduld nog, wij hebben geen haast we willen vooral een stabiele app kunnen bieden die doet wat je ervan verwacht en onze top radarbeelden en andere weerbeelden aan je toont.


Eigen lokale neerslagradar op je website? Dat kan vanaf nu!

woensdag 16 april 2014

Vanaf vandaag kun je je eigen neerslagradar aanmaken voor een gebied naar keuze en deze aan je website toevoegen. Via deze pagina kun je de neerslagradar van een plaats instellen en de html code copieren naar je website. Het resultaat is ongeveer zoals hieronder, afhankelijk hoe je het instelt in dit voorbeeld De Bilt:
Debilt


Samsung Galaxy Tab breedbeeld regenradar

dinsdag 15 april 2014

Op de Samsung Galaxy Tabs en op andere tablets die de default browser van Android voorheen gebruikten kreeg je tot vandaag een half beeld van de neerslagradar. De oplossing tot nu toe was de Chrome browser onder Android installeren. Maar vanaf vandaag hoeft dat niet meer. We hebben een aanpassing gedaan waardoor je ook met de default browser onze site in breedbeeld kunt zien!


We delen hartjes uit

vrijdag 11 april 2014

Vanaf vandaag kun je hartjes aan je zelf uitdelen. Onderin elk beeld vind je naast de tekst een hartje. Als je daarop klikt is vanaf dat moment die pagina je homepage bij weerslag.nl. Stel je wilt met onze 3 uurs verwachting starten dan open je die pagina, drukt op het hartje en je zal voortaan altijd daarmee starten!

Elke dag beter weer!
Hartje 


Het effect van 40 regenradars!

donderdag 10 april 2014

Gisteren 9 april was het verschil tussen onze radar en die van het KNMI/Buienradar/Weeronline/Weerplaza mooi te zien. Er viel lichte regen in de plaats Groningen. De Nederlandse regenradars vingen deze neerslagsignalen niet op omdat de 2 weerradars die Nederland heeft te ver van Groningen staan. De ene staat in Den Helder en de andere bij het KNMI in de Bilt. Aangezien een regenradar in een hoek omhoog kijkt kijken deze radars nabij Groningen op grote hoogte en daardoor zien ze lichte regen die lager hangt niet. Dit effect van het niet meten van regen komt ook geregeld voor in het andere puntje van Nederland te weten Limburg en kan ook in andere oostelijke provincies voorkomen.

Best vervelend als je daar woont en je kan niet op de radar vertrouwen. Wij werken ook met de 2 Nederlandse radars maar plakken daar nog eens 38 andere radars bij. Onder andere 6 weerradars die bij de Nederlands-Duitse grens staan. Het effect hiervan was in de middag van 10 april mooi te zien. In de schermafdruk hieronder zie je de beelden van 17:00 van het KNMI (plaatje rechtsboven) en ons radarbeeld (plaatje rechtsonder). Links zie je een schermafdruk van de webcam in het centrum van Groningen. Onze Duitse regenradars registreren feilloos de regen die valt in Groningen terwijl de KNMI radar deze regen niet waarneemt.

Kortom onze slogan geldt wederom: "Elke dag beter weer!" (zelfs als het regent....).

Radar 1700 

Ondersteuning tablets en mobiel

woensdag 9 april 2014

We hebben een stuk van de site herschreven waardoor met name op tablets en mobiele telefoons de site een stuk vlotter werkt. We zijn erachter gekomen dat een stuk waarmee je onze site kon delen op Facebook en Twitter ervoor zorgde dat de boel vertraagd werd. Dit is nu anders opgezet. Tevens draait onze radarsite nu ook op andere speciale formaat browsers zoals in bepaalde auto's.

Auto

 

Gratis radar op je website

dinsdag 8 april 2014

Vanaf vandaag kun je diverse soorten radars in diverse formaten op je eigen website zetten. De komende tijd voegen we hier nieuwe dingen aan toe. Mis je een bepaald formaat of beeld laat het ons weten!


Oud-oprichters Buienradar beginnen nieuwe weersite Weerslag.nl

maandag 07 april 2014

ARNHEM - De bedenkers van Buienradar.nl zijn een nieuwe weerwebsite begonnen. Onder de naam Weerslag.nl beginnen ze, 3 jaar na de verkoop van Buienradar aan RTL, een nieuwe Nederlandse weersite.

"We hebben met RTL afgesproken 3 jaar lang niets te doen op de Nederlandse markt. In die periode zijn we met name druk geweest met onze Duitse en Engelse websites maar nu vinden we het weer tijd voor wat nieuws" zegt Edwin Rijkaart 1 van de oprichters van Buienradar en Weerslag. Weerslag.nl is net als Buienradar een actuele weersite met de nadruk op neerslag. 

Het actuele weer in hoogresolutie
"We zijn de afgelopen 3 jaar volop blijven ontwikkelen op weergebied. Weliswaar in Duitsland en Engeland maar daar valt dezelfde regen als in Nederland. In Nederland staan 2 radars. Net over de grenzen staan er nog veel meer. Met in totaal 40 radars maken we een nieuw neerslagbeeld. Het resultaat is een scherpere radar met een groter bereik die we vaker kunnen laten updaten. Daarbij maken we tevens gebruik van een nieuwe vorm van neerslag detectie via een weersatelliet. Al deze bronnen bij elkaar vormen een beter beeld" aldus Rijkaart.

Hetzelfde maar dan anders
Dat Weerslag deels lijkt op Buienradar vindt Rijkaart niet zo'n probleem. "Al die weersites lijken op elkaar. Ik neem aan dat als het regent bij Utrecht alle weerbedrijven dat laten zien. Harde kleuren zoals rood staan voor intense neerslag. Dat doet iedereen. De iPhone 1 belt net zo fijn als de iPhone 5. Alleen is het laatste type scherper, beter en mooier. Zo is dat bij ons ook. Door radar, satelliet en slimme filters met elkaar te combineren krijg je een beter product.

Nieuwe ontwikkelingen
Ontwikkelingen op het gebied van het weer staan niet stil. De techniek wordt steeds sneller en beter. "Onze organisatie blijft klein en compact. Wij kunnen daardoor heel snel reageren op nieuwe ontwikkelingen. Waar nodig programmeren wij gewoon door op onze vrije zaterdagavond om iets nieuws te bouwen. Er komen steeds meer slimme satellieten. Het verwerken van deze data kost veel tijd maar het verbetert de neerslagverwachting enorm. Het klimaat verandert. Dat zien wij ook om ons heen. Vroeger updaten de radar ieder kwartier. Dat werd iedere 5 minuten maar inmiddels hebben we een proefopstelling live staan op Weerslag met neerslagbeelden per minuut" zegt Rijkaart.

http://www.weerslag.nl


Weerslag.nl start in testfase

dinsdag 01 april 2014

 

Vandaag zijn we met weerslag.nl in testfase gestart.  Al 10 jaar zijn wij met ons bedrijf The Meteo Company actief op de Nederlandse weermarkt. Onder andere hebben wij in het verleden buienradar.nl opgericht. Buienradar hebben we in 2011 overgedragen aan RTL en na 3 jaar ons te hebben gericht op het actuele weer in het buitenland en diverse weerprodukten te hebben gemaakt gaan we nu ook weer in Nederland starten. Maar dan wel met een vernieuwend weerconcept: actueel weer en dan wel in breedbeeld!

Je zult bij ons de meest actuele neerslag en satellietbeelden vinden en we bieden alles in breedbeeld over Nederland, Belgie, Duitsland en Engeland aan. Kortom je ziet perfect wat er in ons land aan buien hangt en wat er vanuit Duitsland of Engeland aankomt. Dat komt omdat wij in plaats van de 2 Nederlandse radarstations maar liefst 40 radarstations gebruiken. Met name de grensprovincies (en dat zijn de meeste) profiteren hiervan omdat de 2 Nederlandse radarstations dit gebied minder goed kunnen zien. De Duitse en Engelse radarstations die wij gebruiken staan dichter bij de grens en meten daardoor beter de neerslag in die provincies.

De komende dagen gaan we langzaam punten verbeteren waarna het plan is komende maandag definitief live te gaan voor het brede publiek. Opmerkingen zijn altijd welkom!

 

Logo

Weersverwachting voor vandaag

Het weer nu

Weerslag Twitter

Volg ons op Twitter weerslagnl